The Hitchhiker's Guide to the Night Sky - Live

De tiende editie van de HGTTNS, die kon de Werkgroep Sterrenkunde (WS) niet zomaar laten voorbij gaan. In normale pandemievrije jaren nemen we jullie geregeld mee naar het dak van de S9 (Campus Sterre) om daar door enkele Dobson-kijkers en grotere koepeltelescopen naar de hemel te turen. Het dichtste dat we daar nu bij konden komen, was -uiteraard- een Zoom-meeting. Maar niet zomaar één. Maxim en Sarah van de WS staken een heuse virtuele tour langs de Night Sky in elkaar, doorspekt met de gebruikelijke astronomische feitjes en weetjes.

Maxim leidt je in Stellarium doorheen de dag en nacht, met de zon die opkomt in het oosten, een maximale hoogte bereikt en ondergaat in het westen. Waar we Saturnus, Mercurius, Jupiter en Mars kunnen spotten, en bovenal, hoe je een planeet kan onderscheiden van een ster. Hij vertelt je het één en ander over zonnevlekken, over de manen van Jupiter, de ringen van Saturnus en nog veel meer.

Sarah daarentegen vertelt je wat meer over het grootse gebeuren van vorige week, de lente-equinox. De maan wordt vaak vergeten als astronomisch object, Sarah herinnert er zich aan om met verwondering naar dit hemellichaam te kijken. Zo hebben we niet enkel maanfasen en maankraters, maar zijn er ook bijzondere lichteffecten zoals de halo en corona (een niet besmettelijke) die de moeite waard zijn.
Voor zij die het filmpje nog eens willen herbekijken:

We sporen jullie ook aan te abonneren op ons YT-kanaal, aangezien je er heel wat van onze voorbije lezingen kan herbekijken!