Blog

Fysica van een elastiekje

We vergeten als wetenschappers wel eens rondom ons te kijken, en nieuwsgierig te blijven naar alledaagse fenomenen. Deze week hebben we het over het elastiekje. Waarom warmt dat op als je het uitrekt?

Fysica van een elastiekje 2

Vorige week hebben we jullie een kleine teaser meegeven: Een elastiekje warmt op als je het uitrekt, maar wat gebeurt er nu als je het terug loslaat? Enkele enthousiastelingen onder jullie hebben zich waarschijnlijk niet kunnen inhouden en zijn direct een uitgebreid onderzoek begonnen. Aan onze iets passievere lezer kan ik mededelen dat wanneer je het elastiekje loslaat, het kouder aanvoelt. Hoe komt dit nu eigenlijk?

Ogenschijnlijk onmogelijke balans

Your center of mass is a place you cannot visit, but you always carry with you. Like memories, it's a part of life's baggage. ~ N. dG. Tyson

Meet zelf de geluidssnelheid

De geluidssnelheid meten met een appje op je gsm? Dat kan zomaar!

Euler's disk

Heb je wel eens uit verveling een 2-eurostuk doen ronddraaien? Dan heb je misschien gemerkt dat het rinkelende geluid op het einde een hogere toon heeft dan in het begin. Hoe komt dat nu?

Kerstverlichting en serieschakelingen

Hoe komt het toch dat die lichtkransen zo snel kapot gaan? En hoe kan je het vermijden om elk jaar een nieuwe te moeten kopen? Het antwoord op die vragen krijg je vandaag in deze Kerstspecial over de fysica in kerstverlichting.

The Speed of Light Chocolate

Hoe kan je de snelheid van het licht bepalen in je eigen keuken? Julian legt het uit.