Fysica van een elastiekje

Het wordt wel eens gezegd dat alles rondom ons met fysica te maken heeft en als fysica-student durf je dat wel eens vergeten. In de eerste bachelor zie je vooral wiskunde, en ik kan me ook moeilijk voorstellen dat veel mensen een teltron tube thuis hebben liggen. De hedendaagse natuurkundige kijkt voornamelijk naar heel kleine dingen of naar de sterren, maar niet echt rondom zich.
 
Toch is alles zo begonnen. Newton, zat onder een boom, Galilei liet een paar ballen vallen en Einstein was een echte treinfanaat. Het mooie aan fysica is dat je niet per se een hypermmoderne opstelling nodig hebt om interessante fenomenen te zien. Soms is een vleugje nieuwsgierigheid of een korte dagdroom meer dan genoeg om nieuwe fysica te ontdekken.
 
Neem nu bijvoorbeeld een elastiekje. Als je een elastiek uitrekt, dan wordt deze een klein beetje warmer. Je kan dit zien met een infrarood-camera. Als je toevallig geen bij de hand hebt, dan kan je het warmteverschil ook voelen door het elastiekje tegen je lip te plaatsen. Een gemakzuchtig persoon zou het opwarmen van het elastiekje aan wrijving verwijten en dat zou een perfecte verklaring kunnen zijn. Het rare is nu dat als het elastiekje na een tijdje terug loslaat (hopelijk heb je het elastiekje nog altijd uitgerokken vastgehouden, want anders mag je heel deze procedure vanaf het begin doorlopen) en je deze aan je lippen houdt…
 
 
We geven je er het weekend voor om er over na te denken. Maandag verlossen we jullie van jullie lijden en geven we je de bevredigende fysica achter dit alledaags, maar fascinerend fenomeen.
Blijf nieuwsgierig
De VVN

door Bjorn Verstraeten