Kepler out

NASA had reeds op 30 oktober aangekondigd dat de brandstof van de telescoop was opgeraakt, waardoor het niet meer mogelijk was om nog verder onderzoek uit te kunnen voeren.

Het doel van de Kepler-missie was de zoektocht naar aard-achtige planeten in de Melkweg. Dit kon het doen door de zogenaamde ‘transitie fotometrie’, waarbij er gekeken wordt naar een verschil in luminositeit van sterren. Wanneer er namelijk een planeet tijdens haar baan voor een ster komt te staan, zal er een ‘dipje’ in intensiteit waargenomen worden.

Tijdens haar missie bekeek Kepler meer dan 150 000 sterren in haar eerste opdrachtperiode, maar na een probleem met zijn instrumentatie moest het noodgedwongen veranderen van opdracht. Hierdoor ging Kepler over naar K2 (ook wel ‘Second Light’ genoemd), waarbij er onder meer gekeken werd naar supernova’s, sterformaties en asteroïden/kometen binnen het zonnestelsel.

In januari 2015 werd het stelsel Kepler-444 ontdekt, een planetenstelsel met 5 exoplaneten dat meer dan 11 miljard jaar oud is (80% van de leeftijd van het universum!). Hiermee is dit stelsel het oudste (bekende) exoplanetenstelsel in de Melkweg.

In totaal heeft de ruimtemissie 2682 exoplaneten ontdekt, 70% van alle reeds gekende exoplaneten. Daarnaast werden er bijna 2900 kandidaten gevonden die mogelijks ook exoplaneten zijn!

De TESS ruimtetelescoop die in april 2018 gelanceerd werd, zal het onderzoek naar exoplaneten van Kepler verderzetten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler_(spacecraft)
https://www.space.com/42461-kepler-exoplanet-hunting…
https://www.nasa.gov/…/nasa-retires-kepler-space…