Talk: Physics of the Heart

Afgelopen
Campus De Sterre, Gebouw S9, Auditorium A0

Netwerktheorie als een nieuwe tool om hartritmestoornissen te bestuderen

Wat kan een natuurkundige ons vertellen over de werking van het hart? En sterker, welke invloed kan die hebben op de voorspelling en behandeling van hartritmestoornissen? Het ritmische gebonk in je borstkas is niets anders dan een hoop elektrische golven, die door de hartcellen aan elkaar worden doorgegeven. Hartritmestoornissen – te rap, te traag, te onregelmatig – doen zich voor wanneer deze elektrische geleiding in het gedrang komt.

Netwerken bieden een krachtige methodologie met toepassingen in verschillende biologische, technologische en sociale systemen. Denk aan de analyse van hersengegevens, sociale netwerken, algoritmen voor internetzoekmachines enzovoort.
Tot op heden werden netwerken nog niet toegepast om die elektrische impulsen in het menselijk hart te karakteriseren.

Het team van dr. Nele Vandersickel (UGent) toonde aan dat met tools die worden gebruikt bij de analyse van netwerktheorie, het mechanisme én de locatie van bepaalde hartritmestoornissen kan worden bepaald. Ze kwamen tot de conclusie dat de betrouwbaarheid van die aanpak mogelijk de bestaande, ultramoderne methodologie die in klinieken wordt gebruikt,
kan overtreffen!
Bovendien kan de implementatie van deze technieken in de dagelijkse praktijk de nauwkeurigheid en snelheid van hartaritmie-analyse verbeteren, en kan het nieuwe inzichten bieden in hartritmestoornissen die nog steeds niet volledig worden begrepen.

Het gebruik van netwerken in het onderzoek naar hartritmestoornissen is een unieke interdisciplinaire samenwerking aan de UGent met fysici, elektrofysiologen, computerwetenschappers en wiskundigen.

Inkom is zoals gewoonlijk gratis!

Geplande activiteiten

To Engineering Physics and Beyond
Do you want to know what you can do with a degree in Engineering Physics later on?
iGent - Campus Ardoyen