Talk: Earth from Space

Afgelopen
Campus De Sterre, Gebouw S9, Auditorium A0

Let’s take a look at the planet we call home – en het meest uitgebreide en ambitieuze aardobservatie programma van de wereld.

We weten het allemaal: onze Aarde, die mooie blauwe planeet, hangt aan elkaar met een hoop precaire evenwichten. Evenwichten die wij, haar bewoners, heftig verstoren. Maar hoe weten we dat nu precies? Waar komt al dat bewijsmateriaal vandaan? Een wereldwijd bewustzijn dat begon met de “blue marble” foto genomen door de bemanning van apollo 17 in 1972, is vandaag uitgegroeid tot een gigantische wetenschappelijke onderneming, wellicht de grootste in de wereld. Welkom in de wondere wereld van de aardobservatie. In deze lezing doen we het Europese aardobservatie programma uit de doeken. We kijken naar de rol van aardobservatie in de maatschappij, en de essentiële rol van natuurkundigen in dit gebeuren.

Dr. Ir. Erik De Witte is systeemingenieur in het directoraat aardobservatie van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA). Daar werkt hij aan de toekomst van het Europese aardobservatie programma door het uitvoeren van studies naar – en selecteren van – nieuwe missies.

Deze talk zal in het Nederlands gegeven worden, en is zoals gewoonlijk volledig gratis en zonder inschrijvingen.