Ghost Hunters: Steriele neutrino's, feit of fictie? [GEANNULEERD]

Afgelopen
Campus Boekentoren, J. Plateau, Auditorium D

Een van de grootste verrassingen van de 21ste eeuw was de ontdekking dat ons heelal voor slechts zo’n 5 (!) % bestaat uit gewone materie. De rest is zogenaamde ‘donkere materie’ (25%) en ‘donkere energie’ (70%). Welke vorm die precies aannemen is niet bekend. Vooral voor de mysterieuze donkere materie zijn er al veel suggesties gedaan voor mogelijke nieuwe deeltjes waaruit deze zou kunnen bestaan.
Eén van de interessante suggesties is dat er naast de drie bekende soorten neutrino’s nog een vierde zou bestaan: het zogenaamde ‘steriele neutrino’. Wat deze deeltjes zo impotent maakt, is het feit dat zij enkel reageren via de zwaartekracht; een vereiste voor donkere materie.
In deze voordracht schetst prof. Dirk Ryckbosch (UGent) de stand van zaken in de zoektocht naar het eventuele bestaan van deze geheimzinnige deeltjes. De Gentse onderzoeksgroep Experimentele Deeltjesfysica is hierbij actief betrokken.

Dirk Ryckbosch is professor Experimentele Deeltjesfysica aan de Universiteit Gent en Hoofd van het departement Fysica & Sterrenkunde. Sinds 2017 vertegenwoordigt hij België bij de Raad van CERN. Tevens is prof. Ryckbosch één van de grondleggers van het SoLid-experiment; een zoektocht naar anomalieën in de neutrinoproductie bij de kernreactor in Mol.

Photo: Kathrin Mallot, IceCube/NSF “Auroras, stars, and the Milky Way, with the IceCube Lab as a red dot on the horizon.”