Brainstorm: The three-body problem

Afgelopen
Campus De Sterre, Gebouw S9, Lokaal 3.2

‘The three-body problem’ (Het drielichamenprobleem) is een sciencefictionboek van de Chinese auteur Cixin Liu en het eerste in een trilogie. Hoewel het boek in China reeds verscheen in 2008, zijn de Engelse en Nederlandse vertalingen vrij recent, en het boek wint dagelijks aan populariteit. De makers van Game of Thrones zijn het intussen aan het verfilmen voor Netflix, en Lieven Scheire maakte er een podcast over. Bovendien is Cixin Liu de eerste Chinese auteur ooit die een Hugo Award won!

Waarom is het boek zo populair aan het worden? Dat heeft alles te maken met de bijzondere thema’s die aan bod komen in het verhaal. Wetenschap en technologie worden verweven met zowel Chinese als Europese cultuur en geschiedenis. De wetenschap wordt daarnaast op een bijzonder realistische wijze gebracht, maar toch zodanig dat je er niet alles van hoeft te begrijpen om mee te zijn met het verhaal.

In deze brainstorm gaan we met elkaar in discussie over de thema’s die aan bod komen in het boek: buitenaards leven, ruimteliften, computers kleiner dan een atoom, hogere dimensies, de zon als antenne, de Chinese revolutie, de relatie tussen wetenschap en maatschappij… en uiteraard het welbekende vraagstuk uit de fysica: het drielichamenprobleem!
Heb je het boek niet gelezen? Geen nood, luister naar de podcast van Nerdland en je hebt genoeg bagage om mee te discussiëren

Hoewel we ons best zullen doen, kunnen we de discussies natuurlijk niet volledig spoilervrij houden. Als je bang bent voor spoilers, kan je natuurlijk wel best eerst nog het boek lezen.
Inschrijven is verplicht en kan via: https://forms.gle/RyhxUb2AREZWP1ZC7
Haast je, want de plaatsen zijn beperkt!

Geplande activiteiten

VVN Reis: Noord-Italië
Dit jaar gaan we opnieuw voor vier dagen op reis met de VVN! En we gaan naar... ... NOORD-ITALIE!
Charleroi Airport
VVN Quiz
Strijd in teams van 4 om gekroond te worden tot VVN kampioen en leuke prijzen te claimen. De quiz is algemene kennis, dus je hoeft zeker geen fysicus te zijn om mee te doen.